19 Kasım 2012 Pazartesi

Kanlıca Mantar Turşusu

Mantarın her türlü yemeğini, böreğini, turşusunu sotesini seven biri olarak annemin yaptığı bu güzel mantar turşusunu İnebolulu olarak bahsetmeden olmaz. Ormandan toplanan bu mantarlar kafanızı karıştırabilir tabi,ama bunlar zehirli mantar olmadığı için  gönül rahatlılığı ile  deneyebilirsiniz. İnanın bana bu mantarın tadını bilen bilir. Et desem et değil, balık desem balık değil ama çok lezzetli. Bu mantar çam ormanlarının olduğu yerde kendiliğinden yetişir. Ayrıca una bulayıp kızartması da başka güzel olur.



Mantar Turşusu 
1 kilo Kanlıca mantarı 
Biraz yeşil  biber
Biraz kırmızı biber
Kereviz Yaprağı
Domates
Sarımsak
2,5 yemek kaşığı kaya tuzu
sirke
  (Malzemelerin miktarlarını yazamıyorum çünki onlar annemin göz kararı)
Öncelikle mantarlar yıkandıktan sonra tuzlu kaynamış suyun içine atılır ve biraz haşlanır daha sonra soğuk suya atılarak şoklanır. Suları süzülen mantarlar bir kaba alınır ve içine sarımsak, kırmızı biber, domates, yeşil biber, kereviz yaprağı ilave edilerek hepsi karıştırılır. Turşuluk kaba malzemelerin hepsi konur ve klorsuz suyla erittiğiniz kaya tuzunu malzemelerin üzerine çıkana kadar dökülür son olarak sirke de ilave edilir .Sonra beklemeye alınır ve zamanı gelince afiyetle ............

7 yorum:

  1. mantar turşusunu çok severim ve hep hazır alıyordum bozulma riskine karşı ama birde bu tarifi uygulayalım bakalım sonuç nasıl olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annemin dediğine göre mantar turşusu yaparken muhakkak içine yeşil biber konulması gerekiyormuş inanın bu mantarda tadı nefis oluyor

      Sil
  2. Hiç yemedim ve merak ediyorum mantar turşusunu.

    YanıtlaSil
  3. Acaba sadece sirke ilemi kuruluyor yoksa suda koyuyor muyuz

    YanıtlaSil
  4. Sadece sirke ilemi kuruyoruz yoksa suda koyuyormuyuz kavanoza .. tarifinizi çok begendim elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakmayın yorumunuzu geç farkettim .Turşu kabınıza göre sirkeden sonra su koyuyoruz. ama bu turşuda önemli olan mantarların suyun üzerine çıkmasını engellemek. Bunun içinde annemden öğrendiğim hazır yoğurt kaplarının kapaklarını yuvarlak şekilde keserek turşunuzun üzerine koyarsanız mantarların üstte çıkmasını önlemiş olursunuz.

      Sil
  5. Sadece sirke ilemi kuruyoruz yoksa suda konuluyor mu

    YanıtlaSil

Hürriyet

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...